Paard! Het was het 3de woord dat ik kon zeggen. Al staand aan de vensterbank voor het raam roepend naar de voorbijgaande dorpsgenoten die hun paard gingen trainen in de verenigingsbak.

Vanaf mijn 4de is het dan echt begonnen met rondjes rijden op de shetlanders van de oudere buurmeisjes om het huizenblok waarin we woonden. Het bleef heel lang bij meegaan met anderen die wel een eigen of huurpony hadden tot ik dan toch op mijn 10de Fresco Kit mocht gaan huren. Een ¾ volbloed arabier E-pony van de familie Frasa die al Z had gelopen. Helaas mocht dit niet lang duren want hij was al eerder geopereerd aan spat en dit kwam terug. Weer paardloos werd ik gelukkig door velen gevraagd om hen te helpen met hun paarden. Ik heb echt ontelbaar veel paarden gereden en getraind voor anderen en daardoor een goed ruitergevoel ontwikkeld. 

Op mijn 12de kreeg ik van mijn instructeur het aanbod om op zijn paard te gaan rijden. Die had al op Grand Prix niveau gelopen. Die keus was snel gemaakt, mijn ouders snapten gelukkig ook wel dat je zo’n kans niet moet laten liggen. Wat heeft dat paard mij veel geleerd; geduld, doorzettingsvermogen, rijden met gevoel, gewichtshulpen, changementen, pirouettes te veel om op te noemen maar ik denk er nog veel aan terug. Met deze ervaring op zak heb ik op mijn 14de toch mijn eigen paard aangeschaft. Deze heb ik opgeleid en uitgebracht tot de M2. En vele volgden. De meeste tot de M en dan had ik ze al weer verkocht. Sommige alleen om zadelmak te maken en andere om te corrigeren. Het was voor mij een soort bijbaantje. 

 

 

 

 

Foto: Discover (Citango x Ferro) in augustus 2014 klasse M1

 

Daarnaast ging ik naar school, de Mavo, MMO detailhandel, Schoevers HBO, werkte ik in de weekenden en vakanties bij een paardenhandelaar, had ik een krantenwijk en stond ik regelmatig op grote (tent)feesten achter de bar. Na school aan het werk als directiesecretaresse maar eigenlijk wilde ik in de paarden. Toen gestart met de 3 jarige ORUN opleiding richting dressuur en nadat ik deze met succes had afgerond ben ik minder gaan werken als secretaresse en steeds meer als instructrice. Vanaf mijn 14de ben ik al anderen aan het lesgeven. Niet alleen te paard maar ook daarnaast deel ik graag mijn passie voor paarden op alle gebied. Paardrijden is nou eenmaal niet alleen op een paard zitten, er komt zoveel meer bij kijken wat even zo belangrijk is en dat is nu juist wat ik wil overbrengen.

 

Op dit moment les ik met veel plezier bij Lotje Schoots. Zij leert mij mijn paard nog beter te gymnastiseren en daardoor nog beter in balans te laten lopen. Haar manier van trainen spreekt mij erg aan. Het sluit aan bij wat ik geleerd heb van de heer Gielen (instructeur bij de Stuwruiters in Hagestein waar ik vroeger lid was), van wat ik hoor van Randi Dittkuhn (die af en toe mee kijkt of er nog aandachtspunten zijn) en bij wat ik heb geleerd in de ORUN opleiding maar ook zeker bij waar ik voor sta vanuit het oogpunt Sportmassage voor Paarden. Deze combinatie werkt voor mij erg fijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Rosita (Don Primaire x Akteur) examen ORUN fase 1